Iisus e cunoscut ca profetul Isa in Islam

aparent fara nicio legatura cu titlul de mai sus, pictorul francis bacon moare pe 28 aprilie 1992. pana sa moara, el apuca sa picteze „Trei studii pentru figuri la baza crucificarii”. si alte opere din velazquez si/sau rembrandt.

 

renuntand putin la spatiul asta ambiguu al operei, iau interpretarea clasica a acestui tablou. plecand de la asa numitele eumenide sau furii din grecia antica (genii razbunatoare care pedepseau faradelegile muritorilor), bacon imagineaza o serie de creaturi antropomorfice menite sa arate cumva ideea cumplitei torsiuni fizice si psihice a persoanei crucificate. precum furiile grecesti, sunt creaturi menite sa chinuiasca si sa ia mintile oamenilor, de regula ucigasilor. alaturarea crucii, a tripticului cu furiile. bacon nu vedea alt un mod mai barbar de a ucide. de aici si contrapunerea celor doua. ca si cum am sta pe scaunul nostru de acasa si cand brusc ne-am uita in jos spre locul unde ar trebui sa fie podeaua vedem un hau imens.

gura din ultimul desen e inspirata, inteleg, de un film al lui Eisenstein. si de bautura cu care s-a indeletnicit o buna parte a timpului. e greu sa nu fixezi gura cand bei.

 acesta pare a fi un autoportret. cat a fost copil avea astma si era alergic la CAI si CAINI. ca sa scape de bolile copilariei lua MORFINA.

si cam asa arata papa inocentiu desenat de rembrandt dar privit de bacon. tabloul e unul dintr-o serie de studii asupra lui rembrandt. ca o mana imensa ce alearga pe strada dupa diversi oameni pe care nu ii cunoaste. sau precum un cal imens ce are copitele asezate in piata romana si victoriei.

tot articolul este despre acelasi lucru. schimbarea perspectivei, chiar asa, mi se pare esentiala pentru tot ceea ce se intampla in jurul meu, motiv pentru care continuu sa ma gandesc precum musulmanii ca isus e isa si nue mantuitor ci doar profet. si tot asa.

Reclame

~ de Ionescul pe Aprilie 2, 2008.

Un răspuns to “Iisus e cunoscut ca profetul Isa in Islam”

  1. tabloul papei inocentiu a fost unul obsesiv pana la moartea pictorului. ar fi interesant sa pui si o imagine a respectivului papa…pt o privire noua asupra temei, recomand filmul „anamorph”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: